Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis sla je niet zomaar om. Dat kost tijd, weten ze ook in Servië maar al te goed. De jonge generatie Serviërs werkt er echter hard aan om hun land, na de vernietigende Balkanoorlog uit de jaren negentig, weer een nieuwe toekomst te geven.
Wie wil weten waarom het zo gruwelijk misging in op de Balkan, moet beslist een bezoek brengen aan het Museum of Yugoslavia. Gidsen vertellen waarom het land Joegoslavië in 1918 ontstond en hoe het, na de dood van dictator Josip Tito, met veel geweld uit elkaar viel. Het graf van de communist is nu nog altijd te bezoeken, zijn mausoleum maakt deel uit van het museum.
Het Belgrado van nu is, na Wenen en Boedapest, de op twee na grootste metropool aan de Donau. De Servische hoofdstad wordt ook wel een nieuw Berlijn genoemd. Een beetje vervallen, maar vol creativiteit en levendigheid. Tijdens een fietstocht ontdekken we de vele invloeden op Belgrado, zowel westers als communistisch. En wie daarna nog energie heeft, kan voor een drankje terecht in een hippe bar of club aan de rivier. Het nachtleven hier staat bekend als het beste van heel de Balkan, dat belooft wat.
© ADW Reizen, Tiel - 2025
Delen