Tips

  • Megalomaan en een must-see: tour door het Parlementspaleis
  • Stadstour en/of fietstocht
  • Dagtocht naar Dracula:
    bezoek aan Kasteel Bran 
  • Ontdek Roemeense tradities in het openluchtmuseum
  • Struinen door de wijk Lipscani

Dwalen in het Parlementspaleis

Vroeger werd deze stad ook wel het Parijs van het Oosten genoemd. Boekarest staat weer op de kaart na een moeilijke tijd.

Het jaar 1989 was een keerpunt voor Oost-Europa. Niet lang na de val van de Berlijnse Muur, kwam ook in Roemenië een einde aan het communistische bewind dat het land decennia in zijn greep hield. Littekens van deze tijd zijn nog overal te zien, met name in hoofdstad Boekarest. 

Neem het grootste gebouw van de stad (én Europa), dat zelfs te zien is vanaf de maan. Om zijn 350.000 vierkante meter grote paleis te realiseren, liet dictator Nicolae Ceausescu maar liefst één vijfde van de stad platwalsen. Huizen, monumenten, kerken: ze moesten allemaal wijken voor zijn grootheidswaanzin.

Sinds 1994 heerst de democratie in dit enorme bouwwerk, waar we worden rondgeleid door een deskundige gids. En ook in de rest van de stad wordt hard gewerkt aan een nieuwe toekomst. Nadat Roemenië in 2007 lid werd van de EU is het vervallen centrum veranderd in een gezellige buurt met winkels en restaurants. Zoekt u een bestemming die volop in ontwikkeling is, dan kunnen wij Boekarest van harte aanbevelen. 

© ADW Reizen, Tiel - 2019

Delen