Tips

  • Kathedraal van zout: dagtocht naar de mijn van Wieliczka
  • Bezoek aan de fabriek uit de film Schindler's List
  • Diner met klezmermuziek
  • Stadstour en/of fietstocht
  • Hier past alleen maar stilte: kamp Auschwitz-Birkenau

Parel van Polen

Het voormalige Oostblok een grauwe bestemming? Krakau bewijst het tegendeel. De parel van Polen is één van de belangrijkste cultuursteden van Centraal-Europa.

Krakau is gezegend met een prachtig middeleeuws centrum. Rynek Glówny, de Grote Markt, wordt gerekend één van tot de mooiste stadspleinen ter wereld. Midden op het plein staat de Lakenhal: vroeger een centrum voor internationale handel, nu een ideale plek om op zoek te gaan naar leuke souvenirs voor thuis. Op de Wavel, de Koninklijke heuvel, woonden tot eind zeventiende eeuw de Poolse vorsten. Ze werden hier gekroond en begraven.

Het geschiedenisboek van de stad bevat ook een inktzwarte bladzijde. Van 1939 tot 1945 ging Polen gebukt onder de Duitse bezetting en werd vlak bij Krakau het grootste concentratiekamp gebouwd: Auschwitz-Birkenau. Meer dan 1 miljoen mensen kwamen hier om het leven.

Vanuit de wijken Kazimierz en Podgórze werden duizenden Joden naar het kamp gedeporteerd. Te midden van al dat verdriet zorgde Oskar Schindler voor een beetje hoop. Het verhaal van de Duitse fabriekseigenaar, die meer dan 1.000 Joodse mensen redde door ze in dienst te nemen, werd verfilmd door Steven Spielberg. Schindlers fabriek is vandaag de dag nog te bezoeken.

© ADW Reizen, Tiel - 2018

Delen