Tips

  • Kunst kijken in de Hermitage
  • Het Russische antwoord op Versailles: zomerpaleis Peterhof
  • Shoppen in de winkelstraat Nevski Prospekt
  • Boottocht op de Neva
  • Kathedralen onder de grond: de rijkversierde metrostations

Op bezoek bij de tsaren

Geen enkele andere grote Europese stad is zozeer het resultaat van de visie van één persoon, als het in 1703 gestichte Sint-Petersburg.

Tsaar Peter de Grote en zijn opvolgers trokken de beste Europese architecten aan om de stad vorm te geven. Ze creëerden een Russische stad met een Frans-Italiaanse uitstraling. Barokke paleizen in pasteltinten, statige pleinen en veel kanalen, waardoor Sint-Petersburg de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ kreeg.

In het Winterpaleis vinden we een museum dat zich tot de belangrijkste kunstmusea ter wereld mag rekenen: de Hermitage, waarvan we in Amsterdam sinds 2004 een dependance hebben. Om alle werken aandachtig te kunnen bekijken heeft u ruim tien jaar nodig, maar ook een paar uur in dit prestigieuze museum is al zeer de moeite waard.

Tijdens uw citytrip naar Sint-Petersburg mogen ten slotte ook de zomerresidenties van de tsaren niet ontbreken. De meest indrukwekkende van allemaal is Peterhof, het onderkomen van tsaar Peter de Grote. Hij bouwde zijn paleis direct aan het water (de Finse Golf) en gaf het een tuin vol fonteinen, bloemen en gouden beelden.

© ADW Reizen, Tiel - 2018

Delen