Tips

  • Roggebrood was nog nooit zo lekker: Smørrebrød
  • Chillen in vrijstaat Christiania
  • Walt Disney liet zich hier inspireren: pretpark Tivoli
  • Varen met de waterbus
  • Per trein of bus naar Malmø

Koninklijk genieten

Dat de Denen tot de gelukkigste volkeren ter wereld behoren, zien we in hun hoofdstad Kopenhagen. Hier wordt genoten van het leven. Met een biertje in de hand flaneren op straat of een dagje uit in pretpark Tivoli.

In de oude koopmanshaven – København in het Deens – gaan oud en nieuw hand in hand. Onze gids neemt u mee naar de beroemde Nyhavn met zijn prachtige gekleurde huisjes, maar vertelt u tijdens de stadstour of fietstocht ook over de vele nieuwe gebouwen die de stad rijk is. Zoals de opera en de Koninklijke bibliotheek, ook wel de zwarte diamant genoemd.

En over koninklijk gesproken. In tegenstelling tot in andere landen met royals aan het hoofd, is het Deense koninklijk paleis, Amalienborg, zeer toegankelijk voor bezoekers. Hier staan we niet achter een hek, maar gewoon op de stoep bij Margrethe, peettante van onze koning. Een rondleiding door het paleis laat ons zien hoe het Deense vorstenhuis leeft.

Een bezoek aan Kopenhagen is ten slotte niet compleet zonder een dagtocht naar de buren, in Zweden. Denemarken en Zweden sloegen in de jaren negentig de handen ineen om een brug te bouwen over de Sont, de zeestraat tussen beide landen. Sinds de Øresundsbron geopend is, rijden we in nog geen half uur van Kopenhagen naar de derde stad van Zweden: Malmö.

 ADW Reizen, Tiel - 2018

Delen