Tips

  • Oude kunst in een modern jasje: het Akropolis Museum
  • Slenteren door de pittoreske wijken Pláka en Anafiotika
  • Stadstour en/of fietstocht
  • Tot in de late uurtjes natafelen in een echte Griekse taverne
  • Goddelijk ontspannen in het warme water van Vougliameni

Wieg van de democratie

We staan er misschien niet bij zo vaak stil, maar zonder de oude Grieken had onze maatschappij er heel anders uit kunnen zien. Hoofdstad Athene is de bakermat van de westerse democratie. Alleen al daarom is een bezoek aan deze stad meer dan de moeite waard.

Midden in de stad pronkt de Akropolis, het symbool van Athene. Op de 156 hoge tafelberg staan het Parthenon, de Propyleeën, het Erechteion en de tempel voor godin Nikè. Al decennia wordt gewerkt aan de restauratie van deze eeuwenoude monumenten. Originele beelden uit de tempels, zoals de Kariatiden, zijn ondergebracht in het nieuwe Akropolis Museum.

Ook elders in Athene kunnen we niet om de oudheid heen. Zoals het Dionysus Theater, aan de voet van de Akropolis, dat geldt als de geboorteplaats van het toneel. Even verderop herinneren vijftien hoge zuilen aan het Olympieion, de tempel ter ere van de god Zeus. Aan het Syntagma Plein vinden we ten slotte het parlement van het moderne Griekenland. Militairen in traditionele kledij bewaken het gebouw en wisselen elkaar ieder uur af.

Na een dag vol indrukken gaat onze reisbegeleider met u naar een traditionele taverne om daar te genieten van heerlijke Griekse hapjes: mezes.

© ADW Reizen, Tiel - 2021

Delen