Tips

  • Museum en uitzichtspunt in één: de iconische Witte Toren
  • Excursie naar Stageira: het geboortedorp van Aristoteles
  • Stadstour en/of fietstocht
  • Een ring van brood: proef de van oorsprong Turkse Koulouri
  • Naar de promenade voor een spectaculaire zonsondergang

In de voetsporen van Aristoteles

U heeft het vast wel gehoord op het nieuws vorig jaar. Het land Macedonië werd Noord-Macedonië. Om een einde te maken aan de voortdurende verwarring met dat andere Macedonië, regio in het noorden van Griekenland. Daar zijn we nu aangekomen. In de hoofdstad Thessaloniki.

Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland en één van de belangrijkste havensteden van het land, heeft dan ook een heel ander karakter dan Athene. Hier proef je niet alleen Griekse, maar ook veel Slavische en Turkse geschiedenis.

U leert er alles over tijdens een bezoek aan Lefkos Pygros, de Witte Toren. Dit bouwwerk, oorspronkelijk een gevangenis, werd het symbool van de stad toen die in 1912 werd heroverd op het Ottomaanse (Turkse) Rijk. Even verderop ligt het centrale stadsplein, vernoemd naar de in deze regio geboren filosoof en wetenschapper Aristoteles. Aan het beeld van de beste man is te zien dat zijn grote teen vaak wordt aangeraakt. Niet voor niets, het schijnt namelijk geluk te brengen bij toetsen en examens.

Dat komt in Thessaloniki goed van pas, want de stad is de thuisbasis van de grootste universiteit van Griekenland en telt circa 100.000 studenten. Zij zorgen voor een bruisend uitgaansleven en flaneren graag op de kilometerslange boulevard aan zee. Dat kunnen wij u ook van harte aanraden.

© ADW Reizen, Tiel - 2021

Delen