Tips

  • Te voet langs masterchefs: pinxtos-wandeling
  • Stadstour of fietstocht door de historische binnensteden
  • Bezoek aan Guggenheim
  • Zonnen en surfen aan Playa de la Concha (San Sebastián)
  • Lichttour per boot over de rivier Nervión (Bilbao)

Het Guggenheim-effect

Baskenland: de meest autonome regio van heel Spanje. Jarenlang berucht vanwege deETA, nu een vredige regio die zich razendsnel ontwikkelt, zonder haar eigen cultuur te verliezen. ADW introduceert twee topsteden in Spaans Baskenland: Bilbao en San Sebastián.

Bilbao: met haar staalindustrie en scheepswerven ooit de motor van de Baskische economie. Tot de crisis van de jaren tachtig losbarstte. De industrie ging onderuit, Bilbao bleef vervuild achter en liep langzaam leeg. Een nieuw museum veranderde echter alles. Het Guggenheim zette de grootste stad van Baskenland in 1997 weer op de kaart. Schijnt de zon, dan straalt het futuristische ontwerp van architect Frank Gehry u tegemoet.

Op een uurtje rijden van Bilbao, in een schelpvormige baai aan de kust, vinden we San Sebastián. De stad, in 2016 culturele hoofdstad van Europa, is gezegend met een prachtig stadsstrand. Voor de meeste Michelinsterren per vierkante meter moeten we hier zijn. Proef de Baskische cultuur met de pinxtos (tapas) die in barretjes worden geserveerd: een waar culinair genot.

© ADW Reizen, Tiel - 2018

Delen