ADW in Oekraïne

Onze reisbegeleider Marianne Sterk ging in oktober 2019 voor het eerst met gasten van ADW naar Oekraïne. Hier leest u haar verslag.

De vijfdaagse city trip is weer voorbij. Wat een prachtige reis was het! Iedereen heeft enorm genoten van deze voor al mijn gasten onbekende bestemming. Voor mij was dit de vierde keer.
We hebben prachtige dagen gehad zowel qua weer als programma.
Na aankomst onze transfer naar het hotel. Check in verliep heerlijk vlot en hup naar de kamers. Het Ukraïne hotel beschikt over vier liften, echter allen uit Sovjet tijd, aangezien het een oud Sovjet hotel is. Dat betekent in dit geval dat alle vier de liften super traag zijn. Wat iedereen dus doet is op de knoppen drukken van alle vier de liften. Ze staan niet met elkaar geschakeld, dus ......
Dat geldt ook als je op jouw verdieping zit, er zijn dertien verdiepingen in het hotel en al die verdiepingen hebben gasten die wanneer ze naar beneden willen op alle vier de knoppen drukken.
In de praktijk betekent dat op elke verdieping stopt elke lift. Soms ben je 20 minuten bezig om naar beneden te komen. Dat vond men wel grappig meestal, echter wanneer je wat. ergeten was op je kamer en je had nog vijf minuten voor we ergens naar toe gingen je beter de trap kon nemen. Te ver voor dertien verdiepingen.....dus ik sprak elke keer gewoon een kwartier te vroeg af, om te zorgen dat we toch op tijd konden vertrekken.
Ontbijt was zeer uitgebreid elke dag, een enorm buffet met warm/ koud/ fruit/ yoghurt/ brood etc.

De eerste avond hebben we gegeten bij een restaurant dat Musafir heet, het zit redelijk dichtbij en we konden het belopen. Via het Maidan plein of Independance square er naar toe. Ze hadden voor ons een mooie tafel gedekt waar we met elkaar aan konden zitten. Qua eten had ik gekozen voor een mix van gerechten. Het is een restaurant met eten uit de Krim tataar keuken. Iedereen vond alle gangen heerlijk en het waren deelschalen zodat iedereen van alles wat kon proeven. Praktisch alle schalen gingen leeg terug naar de keuken. Onderwijl werd er lokale muziek gespeeld door drie mannen, dat klonk gezellig en er werd veel geapplaudisseerd.

Dag 2 werd voor een groot deel ingevuld door onze Oekraïense gids Victoria. Eerst kennismaken met de groep in de lobby en er was een jongeman met het audiosysteem. Het bleek dat hij de gehele wandeling mee ging voor het geval er een oortje uitviel. Wow wat een service!

De wandeling was machtig interessant en iedereen luisterde zeer geboeid naar wat Victoria allemaal vertelde. Onderweg getrakteerd op een perepichka, een soort langwerpige oliebol met een worstje erin. Zeer zeer populair bij lokalen. Al dertig jaar bestaat dit broodje en deze kleine straatkiosk voor de verkoop, altijd een rij voor het loketje. Gelijk een bak koffie gedronken en weer verder. Een mooie rondleiding in de Sofia kathedraal, die op de world heritage lijst staat. De rondleiding werd gedaan door een speciale gids, die eigenlijk teveel weet en daarom vijf kwartier in een uur praat. Ach ze deed uitstekend haar best en wij luisterden gedwee. 

Verder door de straten van Kiev gelopen en zoveel gezien.....Om negen uur begonnen en om half twee klaar. Iedereen vond het geweldig interessant. Lekker geluncht in de omgeving van de haven. Mijn favoriete gerecht gegeten, forshmak; haring met ui en knoflook en aardappel, allemaal in kleine stukjes gehakt, met roggebrood. 
De zon scheen heerlijk en met zijn allen een boottocht op de Dnipro/ Dnjepr gemaakt. Het eerste is het Oekraïense woord, het tweede het Russische woord.
Vanaf het water ziet een stad er toch altijd anders uit. Lekker een drankje erbij, kijken, kletsen en foto’s maken.
Na de tocht met elkaar de funiculair genomen naar de bovenstad, kost wel 8 grivna=0,25 eurocent. Vandaar via een kathedraal naar het hotel terug.

Kiev is een stad die eigenlijk een beetje westers aanvoelt. Dat zie je niet terug in de gebouwen, veelal in Sovjetstijl, maar wel in de manier waarop de stad zich presenteert. Het Maidanplein is het hart van de stad en elke avond is hier altijd wel wat te zien en te doen. Heel gezellig!
Aan dit plein ligt de hoofdstraat, veel luxe winkels en een shoppingmall. Daarnaast ook leuke lokale kioskjes en straatverkoop. Veelal straatverkoop door oudere mensen die hun pensioen aanvullen van €100 per maand. Het gemiddelde inkomen van hier ligt tussen de €200 en €400 per maand. Veel mensen hebben vele banen. Huren zijn namelijk ook zo’n €250 per maand. Het is echt heel erg sabbelen dus.

Overal zijn restaurantjes te vinden met lekker eten. Allerlei continenten zijn hier vertegenwoordigd. Veel keus dus en altijd goed geprijsd.

De avond was voor mij en 10 gasten bijzonder. We zijn met elkaar naar de balletvoorstelling The Master and Margarita geweest in de Nationale Opera van Kiev. Prachtige voorstelling en het was echt genieten. De taxiprijzen varieerden nogal van 57 grivna tot 400 grivna. Enorme verschillen.
Maar ja, het zij zo.

Op de derde dag hebben we een wandeling gemaakt door een aantal parken richting het oorlogsmuseum en het Motherland standbeeld. Dit beeld symboliseert de kracht die de mensen lieten zien tijdens en na de tweede wereldoorlog. Het weegt 500 ton en met sokkel is het 102m hoog. Het is gemaakt van beton met staalfolie van 1,5mm erover. Het is een vrouw met een zwaard en een schild in haar hand. Het zwaard is 16m lang en het schild is 12x8m. Werkelijk enorm om te zien dit.

Heerlijk geluncht bij een restaurant in de buurt dat al was gereserveerd. Prima lokaal gegeten en gedronken.

‘s Avonds met een groep gasten gaan eten, weer bij Musafir. Was weer heerlijk!

Dan de excursiedag, een groep ging naar Tsjernobyl en een groep ging naar het landhuis van de expresident Janokovitsj. Ik zat bij de tweede groep. De gids was Stef, een Nederlander die in Kiev woont en werkt. Hij heeft de groep begeleid en voor de vertaling gezorgd van Pjotr die de rondleiding geeft in het landhuis, echter alleen Russisch spreekt.
Daarna nog even met een golfkar over een deel van het terrein gereden van 140 hectare. Waanzinnig groot.Zo ook het huis dat een oppervlakte heeft van 1,8 hectare. Indoor sporthal, tennisbaan, zwembad, enorme spa ruimte, kortom zeer luxe.

In de avond de Tsjernobyl groep opgewacht en ook zij hadden een fantastische dag gehad in een aantal delen van het gebied dat bezocht mag worden. Veel foto’s en veel verhalen kwamen er mee terug.
Gezellig gegeten weer met een groep gasten in een echt Oekraïens restaurant. Veel gelachen!

Vandaag was de vertrekdag, maar voor die tijd stond er een zeer uitdagende excursie op het programma: Kiev Underground!
Eerst naar metrostation  Dnipro, hier stond Max op ons te wachten. Een jongeman die graag een uitdaging zoekt en op avontuur gaat. Eerst allemaal een soort lieslaarzen aan en die moesten bovenaan met een touwtje aan je broekriem gebonden worden. Die laarzen kwamen uit een secret bunker in Kiev. Daarna, je gelooft gewoon je ogen niet liepen we naar de achterkant van een politiestation en daar opende Max onze gids een putdeksel en gingen we één voor één naar beneden. Zaklamp hadden we ook meegekregen trouwens. Eerst in een kleine ruimte en daarna 150m bukkend lopen door een gang naar andere ruimtes. Echt zo spannend en speciaal. Allerlei gangen door en onder onze voeten stroomde het water, ongeveer 10cm diep.
Na anderhalf uur weer buiten, dit voelde zo gaaf! We hebben ook nog wat special effect foto’s gemaakt daar.

Vervolgens met een busje naar een heel ander deel van Kiev. Gewoon in een woonwijk en daar via een soort secretdeur naar binnen. Ongeveer kruipend en sluipend 40m naar beneden en toen kwamen we, geloof het of niet in een atoombunker terecht uit de jaren 60. Alles was er nog gewoon. Posters met uitleg over de atoombom, gasmaskers, archieven, documenten, foto’s. Echt alles origineel. Max vertelde dat er een hele groep mensen is die overal in de Oekraïne zoeken naar dit soort verborgen bunkers en er zijn er duizenden. Ze laten alles zoals ze het vinden en nemen niets mee en veranderen ook niets. Het is voor hen de kick van het vinden. Sommigen zijn nog actief in gebruik en worden bewaakt, echter de meesten zijn verlaten. Wij waren in een verlaten bunker, maar wel met alles erop en eraan nog. Hoe bizar is dit! Zwartwit foto’s van soldaten die les krijgen. Plastic ledematen met verwondingen, beschermende kleding. Heel bijzonder en interessant.

We waren net op tijd terug in het hotel, het liep wat uit. De bus in en naar het vliegveld.
Onderweg nog even nagemijmerd over deze stedentrip. Iedereen was dezelfde mening toegedaan, Kiev is een stad met veel mogelijkheden en heel leuk om te bezoeken. Absoluut veilig, spotgoedkoop, zeer vriendelijke Oekraïeners en lekker eten. 

Dus zegt het voort!