Ingrediënten

  • 1 ui
  • 300 gram winterpenen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 100 gram ontbijtspek
  • 3 el olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml rundvleesbouillon
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 500 gram spaghetti

Bologna

Spaghetti alla bolognese

Snipper de ui, rasp de wortel en snijd de bleekselderij in boogjes. Snijd het ontbijtspek in reepjes.

Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, wortel en bleekselderij 3 min. zachtjes. Voeg het spek en gehakt toe en roerbak 5 min. tot het gehakt rul is. Voeg de tomatenpuree en oregano toe en bak 2 min mee. Schenk de wijn erbij en laat nog 5 min. sudderen. Voeg de bouillon en tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 min. sudderen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af (niet met koud water spoelen!) en verdeel over de borden. Schep de saus over de spaghetti.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 tomaten
  • 1 handsinaasappel
  • 2 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 760 ml visfond
  • 1 visbouillontablet
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 2 takjes verse tijm
  • 0,05 gram saffraan
  • 100 gram kabeljauwfilets
  • 200 gram roodbaarsfilets
  • 1 el Pernod
  • 150 gram koelverse zeevruchten

Marseille

Bouillabaisse

Pel en snipper de uien en knoflook fijn. Was de prei en snijd in dunne ringen. Kruis de tomaten in, dompel ze onder in kokend water, spoel ze af met koud water, ontvel, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes. Boen de sinaasappels schoon en snijd met een dunschiller 1 stukje van 4 cm af.

Verhit de olie in de pan en fruit de knoflook, ui en prei ca. 2 min. Voeg de tomaat, tomatenpuree en fond toe en breng aan de kook. Verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg de laurier, tijm, sinaasappelschil en saffraan toe en kook de soep ca. 15 min. zachtjes.

Snijd intussen de kabeljauw en rouget barbet in blokjes. Voeg de Pernod en visblokjes aan de soep toe en houd ca. 5 min. tegen de kook aan. Verwijder de laurier, tijm en sinaasappelschil en breng de soep op smaak met peper en tabasco.

Ingrediënten

  • 500 gram diepvries zeevruchten
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram chorizoworsten
  • 4 el olijfolie
  • 325 gram gele rijst
  • 500 ml bouillon
  • 400 gram tomatenblokjes

Valencia

Paella

Laat de zeevruchten ontdooien. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de chorizo in blokjes. Verhit in een grote pan met dikke bodem de olie en fruit hierin de ui en knoflook goudbruin. Voeg de rijst en de chorizo toe en bak al omscheppend 2-3 min. mee.

Schenk de kippenbouillon en tomatenblokjes erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar worden. Schep de zeevruchten door de rijst en laat nog 5 min. met de deksel op de pan op een laag vuur staan tot de zeevruchten door en door warm zijn.

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 aubergines
  • 2 rode uien
  • 1 schaal trostomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 6 el rijstolie
  • 350 gram tajinesaus
  • 300 gram couscous
  • 350 gram hete groentebouillon
  • 2 tl gemalen komijn

Marrakesh

Groentetajine met couscous

Snijd de courgette in de lengte in vieren en daarna in stukken van 2 cm. Snijd de aubergines in blokjes en de uien en tomaten in parten.

Snijd de knoflook fijn. Verhit 1/3 olie in een stoofpan en bak de aubergine 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de rest van de groenten en de knoflook toe en bak 3 min. Voeg de sausn toe en draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat 20 min. stoven. Roer af en toe. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.

Doe ondertussen de couscous in een ruime schaal. Schenk de groentebouillon erover, dek af en laat 10 min. staan.
Roer de couscous los met een vork en meng de rest van de olie en de komijn erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Ingrediënten

  • 700 gram bloem
  • 4 el olijfolie
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 tl kristalsuiker
  • 2 tl zout
  • 400 ml water
  • 800 gram gepelde tomaten
  • 20 gram Italiaanse kruiden
  • 2 bollen mozzarella
  • 180 gram zongedroogde tomaten
  • 15 gram verse basilicum

Napels

Pizza margherita

Kneed voor het pizzadeeg de bloem, de helft van de olie, de gist, de suiker en het zout met het lauwwarme water ineen grote kom in 5 min. tot een soepel deeg. Verdeel in ballen, een per persoon, en bestuif ze royaal met bloem. Dek af met een theedoek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.

Maak ondertussen de tomatensaus. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Verhit de rest van de olie in een hapjespan. Fruit op laag vuur de ui en knoflook 5 min. Voeg de tomaten toe en breng aan de kook. Bind de kruiden samen met keukentouw en voeg toe. Laat 25 min. zacht koken op laag vuur. Roer regelmatig met een houten lepel. Druk de tomaten stuk. Neem de kruiden uit de pan. Voeg peper en eventueel zout toe.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Kneed de deegballen door. Rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot pizzabodems met Ø 30 cm. Leg op twee bakplaten met bakpapier elk 1 bodem. Snijd de mozzarella in plakken. Verdeel de tomatensaus, mozzarella en tomaten over de pizzabodems.

Bak de pizza's ca. 25 min. boven elkaar in de oven. Wissel halverwege van plaats. Snijd het basilicum in reepjes. Haal de pizza's uit de oven en verdeel het basilicum erover.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 500 gram runderlappen
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 el milde paprikapoeder
  • 1 bouillontablet
  • 500 ml kokend water
  • 200 gram vastkokende aardappelen
  • 1 groene paprika
  • 2 trostomaten

Boedapest

Goulash

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur.

Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 1 x 1 cm. Voeg het vlees, karwijzaad, de paprikapoeder, peper en eventueel zout toe en bak 5 min. Doe het bouillontablet en kokende water erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in 2 uur gaar stoven met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd de paprika en tomaat in stukjes. Voeg de aardappel met de paprika en tomaat toe aan het vlees. Schep om en laat in 30 min. gaar worden met de deksel schuin op de pan.